Wat moet je regelen?

Kraamzorg
Tijdens de bevalling en in de week erna worden we bijgestaan door een kraamverzorgende. Het is handig dat je dit op tijd regelt, in ieder geval voordat je 4 maanden zwanger bent. We werken samen met alle kraamzorg organisaties die in onze regio werken, je bent geheel vrij om te kiezen welke organisatie je wilt.

Verzekering
Het is de bedoeling dat je bij je verzekering meldt dat je zwanger bent en kraamzorg wilt. Je kunt dan meteen aangeven van welke instantie je kraamzorg wilt.
Je krijgt rond de 34e week van je zwangerschap een kraampakket (gratis bij aanvullende verzekering, anders ca. 25 euro).

Zwangerschapscursus
Het kan heel nuttig en leuk zijn een cursus te volgen zodat je je kunt voorbereiden op de bevalling en de kraamtijd.
Welke cursus je kiest is persoonlijk. Hieronder wat suggesties:

Er zijn ook verschillende online zwangerschapscursussen beschikbaar:

Ook kun je beweegprogramma’s volgen bij Fysiotherapiepraktijken in de buurt speciaal voor zwangere vrouwen.

Bij diverse zwembaden in de regio kun je Zwangerschapszwemmen. Ook bij zwembad de Steur, elke dinsdag van 20:00-20:45u.

Om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding, kun je een Borstvoedingscursus volgen.  Dit kan bij de lactatiekundigen in de regio of Icare.
Eens in de 6-8 weken wordt er een voorlichtingsavond over borstvoeding gegeven door een lactatiekundige Diana Lutjes in IJsselmuiden en/of Willeke Ritsema in Hasselt..

Erkenning
Als je niet getrouwd bent, moet je als aanstaande vader het ongeboren kindje erkennen. Dit is nodig om de baby na de geboorte te kunnen aangeven bij de Burgerlijke stand van de gemeente waarin je woont. Daarnaast is deze erkenning nodig om jullie kindje de achternaam van de vader te kunnen geven. Meer informatie vind je hier