Strippen

Je leeft toe naar je uitgerekende datum en dan … nog steeds geen baby. De kans dat dit gebeurd, is reëel. Het is namelijk heel normaal dat je ergens tussen 3 weken vóór en 2 weken ná de uitgerekende datum bevalt. Vooral bij de eerste zwangerschap is de kans erg groot dat je over de uitgerekende datum loopt. Het is normaal en veilig om tot 42 weken zwangerschap af te wachten op een spontane begin van de bevalling. Pas na de 42 weken wordt het gevaar voor je baby groter en is het aan te raden om dan de bevalling in te leiden.

Om de start van een bevalling te stimuleren zonder in te leiden, kunnen we strippen.

Op internet kun je vinden dat tepelstimulatie, seks en frambozenbladthee zouden kunnen werken. Vriendinnen raden wonderolie, ananas en tonic aan. Maar werken die tips? Een Nederlandse verloskundige deed er onderzoek naar. Zij kwam tot de conclusie dat alleen het strippen van de vliezen een zetje aan de bevalling kan geven.

Wat is strippen?
Je baby ligt met het hoofd naar beneden in de baarmoeder. Rondom het hoofdje zit een beetje vruchtwater en de vliezen. Deze vliezen zitten vastgeplakt aan de binnenkant van de baarmoeder. Wanneer je 40 weken zwanger bent, is er een redelijke kans dat de baarmoedermond al een beetje open staat. Dan kunnen wij met 2 vingers bij deze vliezen komen en proberen ze los te woelen van de baarmoederwand. Dit heet strippen.
Na strippen maakt jouw lichaam een hormoonachtige stofje aan: prostaglandine. Dat maakt je baarmoedermond “rijper”. Bovendien kán het binnen 24 uur de weeën opwekken.

Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat strippen zinvol is tussen 40 en 42 weken zwangerschapsduur. Andere conclusies zijn:

  • Strippen maakt de baarmoedermond rijper
  • Na strippen is de kans groter dat de bevalling spontaan op gang komt
  • Vooral de eerste keer strippen is succesvol
  • Op de rest van de bevalling heeft strippen geen invloed
  • Strippen op zich geeft geen risico’s
  • Je kunt echter wel wat (onschuldig) bloedverlies en pijnlijke harde buiken krijgen
  • Ook als je voor het eerst gaat bevallen, heeft strippen effect
  • Je kan meerdere keren gestript worden

Indien je aan het eind van de zwangerschap denkt dat strippen voor jou een goed idee is, dan kun je dat natuurlijk met ons bespreken. Rond 39-40 weken zwangerschap zullen wij dit aankaarten, en daarmee ook de mogelijkheden voor inleiden bespreken.