Update Coronavirus

Zoals wij in ons vorige bericht al aangaven gaan we onze zorg tijdelijk aanpassen. In dit bericht willen wij jullie daar verder over inlichten.

Prenatale controles (zwangerschapscontroles)

We gaan de controles beperken: minder frequent en enkel het medisch noodzakelijke. Dit betekent dat we je de komende dagen/weken kunnen bellen om je afspraak te annuleren of te verplaatsen. We begrijpen dat het heel vervelend is, maar op deze manier proberen we het fysieke contact tussen ons en onze cliënten zo kort en beperkt mogelijk te houden. Op deze manier minimaliseren we de kans dat er besmetting plaatsvindt.

Het bovenstaande betekent ook dat we de echo’s gaan aanpassen. We maken geen vitaliteits-echo meer tussen de 7 en 10 weken, maar een termijnecho tussen de 10 en 12 weken. Helaas zal je langer moeten wachten op je eerste echo.

Heb je ooit een miskraam gehad dan zijn de eerste weken extra spannend. Samen met jou kijken we wat de beste optie is. We zullen nooit zonder overleg een echo annuleren, je wordt altijd gebeld om dit te bespreken.

De groei-echo die rond 30 weken wordt gemaakt wordt beperkt tot de cliënten die een medische indicatie hebben. Het kan dus zijn dat jouw 30 weken echo geannuleerd wordt en een reguliere controle wordt.

Wij vragen je om de komende weken geen extra mensen mee te nemen naar de controle, dus geen partners en/of kinderen. Dit geldt ook voor de echo’s. Het is wel mogelijk om tijdens de echo een filmpje te maken of gebruik te maken van je eigen smartphone (b.v. Face Time).

Heb je vragen of punten die je met ons wil bespreken, dan vragen we je vriendelijk om dit telefonisch te doen. Je kunt ons dan voor of na je controle bellen. Zo zorgen we ervoor dat de afspraak en dus het fysieke contact zo kort mogelijk blijft en kans op besmetting kleiner wordt.

Heb je klachten?

Als je hoest, verkouden bent, keelpijn en/of koorts hebt dan vragen wij je dringend om niet naar de praktijk te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Samen bepalen we dan hoe de beste zorg verleend kan worden.

Hartjes spreekuur

Elke donderdagavond hebben we een inloopspreekuur om naar het hartje van jouw baby te luisteren. Helaas moeten we dit annuleren tot nadere bekendmaking. Dit geldt ook voor de voorlichtingsavonden.

Bloed prikken

Voor bloedafname kun je nog terecht op de poliklinieken in Zwolle en Kampen, bij de huisartsen tijdelijk niet meer. De meeste bloedonderzoeken die we in de zwangerschap doen zien we als medisch urgent en gaan gewoon door. Sommige zwangere moeten een OGTT (suikertest) laten doen. Als deze OGTT gepland staat in de periode tot 6 april, overleg met je verloskundige of deze door kan gaan of verzet kan worden. 

Bevallen in het ziekenhuis

In de Isala gelden gewijzigde regels voor het krijgen van bezoek. Voor een bevalling in het ziekenhuis geldt dat je 1 begeleider mee mag nemen, je partner of iemand anders. Ook heeft Isala besloten om tijdelijk te stoppen met het faciliteren van bad bevallingen.

Je zou in overweging kunnen nemen om thuis te bevallen in plaats van poliklinisch, mits dit medisch verantwoord is. Thuis loop je het minste gevaar wat besmetting betreft. Thuis mag je zonder gezondheidsklachten wel in bad bevallen.

Kraamvisites 

De kraamvisites zullen we beperken en we zullen vaker telefonisch contact hebben.

Het advies is om jouw eigen kraambezoek de komende weken te beperken tot een minimum en mensen met (milde) klachten niet te ontvangen.

Nacontrole

De nacontroles zullen we zoveel mogelijk telefonisch doen. Heb jij in de periode tot 6 april een nacontrole gepland staan dan zal je door één van ons gebeld worden om er een telefonische afspraak van te maken. Alles is in overleg mogelijk, indien noodzakelijk zullen we de controle door laten gaan.

Samenvatting:

  • Er worden minder echo’s gemaakt, de eerste echo pas bij 10-12 weken. De 30 weken echo kan geannuleerd worden.
  • Er zal een langere tijd tussen de controles zitten.
  • Geen partner/ kind(eren) mee naar de controles.
  • Kom niet naar de praktijk wanneer je (milde) klachten hebt.
  • Hartjes spreekuren en voorlichtingsavonden worden tijdelijk afgelast.
  • Bloedafname op de poli, niet meer bij de huisarts.
  • Bij een bevalling in het ziekenhuis mag je 1 begeleider meenemen (naast je verloskundige).
  • Geen bad bevallingen meer mogelijk in de Isala.
  • Nacontroles zoveel mogelijk telefonisch.
  • Kraamvisites zoveel mogelijk telefonisch.

Wij begrijpen dat bovenstaande maatregelen als vervelend ervaren kunnen worden. Het zijn bijzondere tijden en wij willen ervoor zorgen dat we zolang mogelijk de juiste medische zorg kunnen leveren aan jullie. Het zijn allemaal tijdelijke aanpassingen. Zodra KNOV, RIVM of GGD aangeeft dat alle restricties vervallen zal onze zorg weer worden zoals je het van ons gewend bent.

Heb je vragen of ben je ongerust? Weet dat je ons altijd mag bellen, we zijn bereikbaar op telefoonnummer 06 – 20 00 26 68.

Namens team Sifra

Thirza, Michelle, Noa, Leanne en Inge