Miskraam

Een miskraam is een spontane afbreking van een zwangerschap in de eerste vier maanden. De oorzaak hiervan is bijna altijd een aanlegstoornis (bijv. een chromosoomafwijking). Het vruchtje is niet in orde en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en wordt afgestoten.

Een miskraam is een natuurlijke, maar ingrijpende gebeurtenis! Naar schatting wordt een kwart van alle vrouwen ooit met een miskraam geconfronteerd. Onderschat niet de impact hiervan. Je bent altijd welkom om er over te praten, als je hier behoefte aan hebt! Het kan ook fijn zijn om hulp te zoeken buiten de verloskundigepraktijk om. Deze website kan je hierbij helpen.

Watermethode

De watermethode is een methode om het vruchtje te bewaren na een miskraam. Dit kan fijn zijn om het verlies te verwerken en te delen. Je kan er ook voor kiezen om het vruchtje te laten zien aan de broer(s) en/of zus(sen) of andere familieleden, dit kan goed zijn voor de verwerking. In het water kleurt het vruchtje namelijk roze bij en neemt het de natuurlijke foetushouding aan. Op de site wordt de watermethode uitgebreid uitlegt met voorbeelden. 

Mocht je het zelf spannend vinden om te doen, mag je uiteraard je verloskundige bellen om je hierbij te helpen. Bel hiervoor het spoednummer, de verloskundige zal dan bij jou thuis komen om je bij te staan.