Curettage

Sommige vrouwen zien het niet zitten om de spontane verloop van een miskraam af te wachten. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad maar kan emotioneel wat zwaarder zijn. Als je niet wil af wachten wordt je verwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Hij/zij gaat het beleid met je bespreken om met medicijnen de miskraam op gang te brengen of een curettage uit te voeren. Een curettage wordt ook toegepast als de miskraam niet compleet afgestoten wordt of als het bloedverlies aanhoudt en niet verminderd na medicatiegebruik.

Bij een curettage verwijdert de gynaecoloog het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder via een dun buisje of schrapertje (ofwel vacuümcurettage of curette genoemd). Deze behandeling gebeurd via de schede en wordt gedaan onder algehele narcose.

Een curettage kan de volgende zeldzame risico’s met zich meenemen:
– Syndroom van Asherman: hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenkant van de baarmoeder. (Gebeurd met name bij herhaalde curettage)
– Bij een enkele keer komt er een perforatie voor. Hierbij gaat de curette door de baarmoederwand heen. Meestal heeft dit geen vervolgen, maar dan moet u wel langer voor observatie in het ziekenhuis blijven.
– Soms is ook de miskraam niet compleet na een curettage. Dan kan het nodig zijn om alsnog weer medicatie in te nemen of een tweede curettage toe te passen.