De bevalling

Bij een zwangerschapstermijn tussen de 37 en 42 weken mag je onder begeleiding van een verloskundige bevallen.

Wanneer de bevalling zich voor de 37 weken aandient en je bent bij ons onder controle, bel je de dienstdoende verloskundige. Hij of zij komt bij je langs en verwijst je vervolgens naar het ziekenhuis.

Wanneer de bevalling zich bij 42 weken zwangerschap nog niet heeft aangediend, word je tevens naar de gynaecoloog doorverwezen. Je zal dan ingeleid worden in het ziekenhuis.

Om je voor te bereiden op de bevalling nodigen we je uit op onze voorlichtingsavonden: ‘ Hoe bevalt ‘t ‘ (voor data zie voorlichtingsavonden)

Ook kun je meer informatie vinden via onze beroepsvereniging KNOV, door de volgende folders te bekijken:

Een bevalling kan op twee manieren beginnen: met weeën (90%) of met gebroken vliezen (10%).

Weeën

Vaak gaat hier een periode van onregelmatige harde buiken of weeën aan vooraf. Mogelijk met slijm en licht bloedverlies(de slijmprop). De harde buiken zijn onregelmatig als de tijdsduur tussen de harde buiken wisselend is. Dus de ene keer 5 min en dan weer 10min enz. Vaak zijn de harde buiken vervelend, maar nog prima vol te houden. Deze tekenen geven aan dat de bevalling waarschijnlijk niet lang op zich zal laten wachten, maar je bent nog niet aan het bevallen. Deze harde buiken kunnen na een aantal uur zelfs helemaal stoppen en op een later moment terugkomen, soms kunnen er zelfs dagen tussen zitten voordat het weer terugkomt.

Soms zet een bevalling meteen door en volgen er regelmatige, pijnlijke weeën. Zodra de weeën een uur lang om de 5 min komen mag je de verloskundige bellen. Dit mag uiteraard ook eerder als dat nodig is en je mag ook bellen om de situatie te overleggen of om tips te vragen.

Gebroken vliezen

Als de vliezen breken kan het lichaam hier gelijk op reageren door weeën te maken of het kan een aantal uur duren voordat de weeën komen. Beide situaties zijn normaal en individueel verschillend. Wanneer de vliezen breken is het belangrijk om de kleur van het vruchtwater te observeren en de tijd te noteren. Mocht het onduidelijk zijn wat de kleur is, kun je een hydrofiele washand in je ondergoed leggen om daar het vocht mee op te vangen. Op een hydrofiele washand kun je namelijk beter de kleur zien van het vruchtwater dan in een maandverband.

Als de vliezen ‘s nachts breken, het vruchtwater is helder van kleur, dan hoef je niet per direct te bellen. Bel ons de volgende ochtend na 8:30u om ons op de hoogte te stellen. Dan komen wij in de loop van de ochtend langs om het verloop te bespreken. Is het vruchtwater niet helder van kleur, maar groen/bruin/rood, bel ons dan direct ongeacht het tijdstip.