Voortekenen

Sommige zwangere zullen veel harde buiken krijgen als voorloper van echte weeën. Hiermee probeert je lichaam de baarmoedermond alvast te verweken en klaar te maken voor de bevalling. Zolang de harde buiken nog niet regelmatig komen, is de bevalling nog niet begonnen.
Bij twijfel of de harde buiken wel normaal zijn of bij veel slapeloze nachten, overleg met je verloskundige.

Om uit te sluiten dat er geen blaasontsteking is vragen we vaak om je urine in te leveren bij de huisarts. Zo kunnen we bepalen of de harde buiken door een blaasontsteking komen of dat ze passen bij de voorbereiding op de bevalling.

Sommige zwangeren zullen de slijmprop verliezen. De slijmprop voelt taaier en dikker aan dan de afscheiding normaal gesproken is. Soms zit er ook een beetje bloedverlies bij, dat is heel normaal en hoef je je geen zorgen over te maken. Het verliezen van de slijmprop geeft helaas niet altijd aan dat je bevalling gaat beginnen. Je kan de slijmprop ook wel weken voor de bevalling verliezen, ook wel tijdens de bevalling en sommige verliezen het in stukjes en hebben het niet eens door.

In een kleine groep van de zwangere kunnen de vliezen breken als voorteken van de bevalling. In 75% van de gevallen zal de bevalling binnen 24u beginnen. Begint de bevalling niet binnen 24u dan zullen we je overdragen naar het ziekenhuis. Lees het kopje ‘De bevalling‘ voor meer informatie hierover.