Plaats van bevalling

Wanneer je bij de verloskundige onder controle bent mag je, zolang alles goed lijkt met jouw en de baby, zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen.

Soms zijn er aanwijzingen dat een ziekenhuisbevalling noodzakelijk is. Dit kan betekenen dat je tijdens de zwangerschap wordt overgedragen aan de gynaecoloog zodat de bevalling onder hun verantwoordelijkheid kan plaatsvinden.

Soms is het ook mogelijk dat wij met je meegaan naar het ziekenhuis om daar, onder onze verantwoordelijkheid, de bevalling te begeleiden.

Tijdens de intake wordt je persoonlijke situatie besproken. Wanneer er geen aanwijzingen zijn voor een noodzakelijke ziekenhuisbevalling, mag je nog tot het moment van bevallen kiezen of je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen.

Een poliklinische bevalling kan extra kosten met zich meebrengen, dit is afhankelijk van je ziektekostenverzekering.
Je gaat met eigen vervoer naar Zwolle en met eigen vervoer weer naar huis. Wanneer de bevalling begonnen is, bel je de dienstdoende verloskundige (op het spoednummer). Dan komt de verloskundige eerst bij je thuis controleren of alles in orde is en je veilig naar Zwolle kunt vertrekken.

Thuis of poliklinisch bevallen is even veilig. Ook in de thuissituatie kunnen we de eerste noodzakelijke hulp bieden mocht dit nodig zijn. Je woont op veilige afstand van het ziekenhuis en bent binnen korte tijd, zo nodig per ambulance, snel genoeg in Zwolle.

In ons werkgebied worden nog veel kinderen thuis geboren, wij hebben hier veel ervaring mee en ervaren dit als erg prettig werken.