Miskraambegeleiding

 

We spreken van een miskraam als je lichaam de zwangerschap spontaan afstoot. Het vruchtje/het kindje is recent of een paar weken terug gestopt met groeien en het hartje klopt niet meer. 1 op de 10 zwangerschappen eindigt helaas in een miskraam. Als je een miskraam krijgt dan kan je bij ons terecht. Zowel lichamelijk als psychisch wordt het doormaken van een miskraam verschillend ervaren en verwerkt. Naast dat we aandacht hebben voor wat deze ingrijpende gebeurtenis doet met jouw lichaam, hebben we ook aandacht voor jullie emoties. Hieronder kan je meer informatie vinden over het doormaken van een miskraam.

Als een miskraam op gang komt, merk je vaak als eerst bloedverlies op. Daarbij kun je ook buikkrampen voelen. Elke miskraam verloopt anders en de heftigheid en de hoeveelheid bloedverlies is afhankelijk van hoe ver je zwanger bent. Op de piek van de miskraam kun je best flinke stolsels verliezen en flinke buikkrampen hebben. Het is belangrijk dat het na een paar uur minder wordt. Gebeurt dit niet, bel ons dan laagdrempelig. Gebruik maandverbanden om het bloedverlies op te vangen, gebruik geen tampons of menstruatiecups. Ook mag je gerust pijnstillers gebruiken tegen de buikkrampen. Na de piek zal het bloedverlies afnemen en ook de buikkrampen zullen minder worden. Hierna heb je vaak nog ongeveer een week afnemend bloedverlies voordat het bloedverlies zal stoppen.

Grootte kindje

Zoals je ziet in de tabel hierboven is in het begin jullie kindje nog erg klein en kun je het daardoor niet altijd zien tussen het bloedverlies. 

Wil je graag het kindje opvangen en bewonderen? Ook om er eventueel afscheid van te nemen of foto’s te maken? Dan is het verstandig om een vergiet naast het toilet te plaatsen. Elke keer dat je naar het toilet gaat, plaats je het vergiet in de toiletpot om zo het vruchtje/het kindje op te kunnen vangen en zul je het niet per ongeluk in het toilet verliezen. Als je je kindje hebt opgevangen kun je het op water zetten en zo goed bekijken. Vindt je het spannend om dit alleen te doen, bel ons gerust, we helpen je graag.

Bel direct je verloskundige als je:

  • Binnen een half uur een met bloed doorweekt maandverband hebt
  • Koorts hebt (boven de 38 graden, rectaal gemeten)
  • Je niet goed voelt: duizelig, zweterig of het gevoel dat je gaat flauwvallen

Bel ook gerust bij: 

  • Ongerustheid
  • Blijvend bloedverlies en krampen die niet afnemen na een miskraam
  • Vragen

Had ik het kunnen voorkomen?

Nee, daar kunnen we heel stellig in zijn. Je kan een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Dat maakt het ook zo intens en verdrietig. We hebben er geen invloed op. Ook niet door het rustig aan te doen of door medicatie in te nemen. Ook komt een miskraam niet door vrijen, drukte, fietsen, paardrijden of heet douchen. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Verder onderzoek is dan ook vaak niet nodig. 

De kans op een miskraam wordt wel groter bij overgewicht, het drinken van alcohol en als je op oudere leeftijd zwanger wordt.

Als de miskraam niet uit zichzelf op gang komt heb je een aantal mogelijkheden:

Afwachten

De miskraam opwekken met behulp van tabletten

Curettage

Afwachten

Je mag zo lang afwachten als voor jezelf prettig voelt. In de meeste gevallen zal je lichaam binnen 2 weken de miskraam in gang zetten. Belangrijk is dat je geen koorts krijgt en dat je laagdrempelig contact opneemt met je verloskundige bij te veel bloedverlies of onwel worden.

Medicatie

Mocht de miskraam niet doorzetten of wil je zelf niet langer meer wachten, dan kun je dat bij ons aangeven zodat wij een afspraak voor je kunnen inplannen bij de gynaecoloog. De gynaecoloog kan  medicatie aan je voorschrijven. Een deel van de tabletten neem je oraal in en het andere deel vaginaal. Deze tabletten zorgen ervoor dat je baarmoeder de miskraam op gang brengt. In 85% van de gevallen gebeurd dit ook. Soms is nog een tweede kuur nodig. Ook tijdens/na het gebruik van tabletten kun je je kindje opvangen en in water leggen.

Curettage

Een curettage is vaak de laatste optie. Een curettage wordt in principe pas toegepast indien de miskraam niet of onvolledig op gang komt na tabletten. Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun buisje leeggemaakt. De ingreep duurt 10 tot 15 minuten en vindt plaats onder narcose. Heel af en toe moet de curettage herhaald worden omdat de baarmoeder toch niet helemaal leeg is.

Het verlies van je zwangerschap heeft ook emotioneel impact

Veel vrouwen hebben na het verlies van de zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan je vooraf kunt bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over de toekomst.

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe logisch ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Iedereen beleeft het anders. Iedereen doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.

  • Praat erover. Bijvoorbeeld met een vriendin, je partner, zus, een buurvrouw en/of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij ons!

  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou als jij daar behoefte aan hebt. Op het moment dat het voor jou klopt. Voorbeelden hiervan zijn: Een mooi beeldje in je kast zetten, plant een boom in je tuin, kies een sieraad als herinnering, schrijf je ongeboren kind een brief, brand geregeld een kaarsje of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou/bij jullie past.

  •  Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.

  • Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

        Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.

        Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over jullie verlies.

        Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.

        En vele ervaringsverhalen van vrouwen met een of meer miskramen.

Opnieuw zwanger worden:

Je kan en mag direct weer zwanger worden na een miskraam. Er zijn geen medische redenen waarom je zou moeten wachten. Iedereen ervaart een miskraam op zijn eigen manier en verwerkt dit ook anders. Sommigen willen graag zo snel mogelijk weer zwanger zijn, anderen willen het eerst een plekje geven voordat ze opnieuw zwanger worden. Opnieuw zwanger worden doe je dus op je eigen tijd. Houd er wel rekening mee dat je weer even anticonceptie moet gebruiken indien je een volgende zwangerschap wilt uitstellen. Je hebt na een miskraam geen verhoogde kans om weer een miskraam door te maken. 

Vergeet niet niet om Foliumzuur te slikken als je weer zwanger wilt worden. Eet gezond en gevarieerd en beweeg regelmatig. Stop met alcohol drinken en roken, het liefst voordat je zwanger wordt. Gebruik je medicatie? Bespreek dit met je verloskundige of huisarts. Ook hierbij geldt dit te doen voordat je zwanger wordt.